Sunday 11 March 2012

Codul QR – Ce este, Utilizare, Cititoare si Generatoare Gratuite

Ce este un Cod QR ?

    Codul QR (cunsoscut ca si Quick Response Code) este o matrice de coduri de bare, un cod bidimensional, creat si folosit pentru prima data in industria auto.
   Creat in 1994 de Denso, o companie (filiala) a grupului Toyota, pentru a urmari componentele vehicolelor in procesul de fabricatie, codul QR a fost conceput pentru a creste lizibilitatea si viteza de decodare a continutului mare de informatii pe care acesta trebuia sa-l incorporeze.
   Precum stiti, codul QR consta din mici module (de obicei negre) asezate intr-un patrat pe un fond alb. 


   In zilele noastre acest tip de cod QR a devenit mult mai popular in afara industriei pentru lizibilitatea sa rapida si a capacitatii foarte mari de stocare a informatiilor comparativ cu traditionalul UPC (Universal Product Code), cunoscutul cod de bare de pe produsele pe care le cumparam zilnic. Cantitatea de date ce poate fi stocata in codul QR depinde de tipul de date, versiune si nivelul de corectare a erorii. Capacitatea maxima  este astfel: doar date numerice - Max. 7089 charactere, alfanumerice - Max. 4296 caractere, binar/byte - Max. 2953 caractere, etc.
Un cod de bare obisnuit poate stoca maxim 20 de caractere ceea ce face ca un Cod QR sa fie mult mai performant, asa cum ati vazut mai sus, stocand peste 7000 de caractere.

Iata cele mai utilizate tipuri de codurri:

Cum putem utiliza Codurile QR ?

   Utilizarea Codurilor QR se face liber, fara licenta, acestea fiind clar definite si publicate ca standard ISO.
    Codul QR poate fi citit cu camera foto a telefonului mobil, utilizand un program denumit “cititor de coduri QR”.  Codul QR este fotografiat sau scanat cu camera telefonului tau iar softul interpreteaza (decodeaza) codul. Dupa scanare utilizatorul poate receptiona/trimite un SMS, e-mail, poate vedea un text, adauga automat un vCard in “Contacte” (agenda telefonului), fara a tasta toate informatiile aparute pe ecran, poate deschide un URL (adresa web), viziona un clip video (publicitar sau nu) poate receptiona un cupon de reducere pentru diverse produse-servicii.
    Se pare ca aproximativ un sfert din utilizatorii de internet folosesc pentru accesare si un dispozitiv mobil, telefon sau tableta.
   Codurile QR au arie larga de intrebuintare in aplicatii pentru: urmarirea produselor comerciale, Marketingul produselor/fidelizare (cupoane de reducere, stocarea informatiilor despre companii: adresa, e-mail, telefon, cod postal, adresa web, etc),  bilete de transport, transport produse, recreere, restaurante, imobiliare, carti de vizita, publicitate (flyere, reclame, bannere, reviste/ziare, carti), companiile de recrutare de forta de munca/personal, stocarea informatiilor personale de catre institutii guvernamentale, etc.
Partea buna a acestui nou trend in marketing este faptul ca aproape nu exista costuri asociate acestuia. Da, asa este, oricine are o afacere mica poate folosi codurile QR.
Chiar daca inca exista persoane care nu le scaneaza macar vor incepe sa-si/ti puna intrebari in legatura cu ele.  Daca ii poti angaja in conversatie ai mult mai multe sanse de a-ti construi relatii, noi afaceri/ clienti.

   URL-urile codate in 2 dimensiuni, cum ar fi cele din codurile QR, sunt de obicei scurtate inainte cu un serviciu pentru scurtarea URL-ului pentru a reduce densitatea ariei de imprimare si a imbunatatii fiabilitatea scanarii.  

  
Ghid pentru imprimare Cod QR  

Dimensiunea de 32 × 32 mm, excluzand zona alba din jurul codului QR,  garanteaza o citire corecta de catre toate telefoanele cu camera existente pe piata.
Dimensiunea 26 × 26 mm, poate fi citita de aproximativ 90%  dintre smatphone-urile de pe piata.
Modelele mai recente ce au capabilitati macro/ zoom mai bune, pot citi/interpreta Coduri QR de 10x10 mm (latime x inaltime).
De exemplu un Iphone 4 poate scana aceasta dimnsiune dar unul seria 2/3 cu o camera de 2 megapixeli fara autofocus nu va scana corect intotdeauna.Codul QR.  
Pentru a usura buna citire/scanare a codurilor QR se recomanda un contrast cat mai puternic intre fundal si patratelele codului QR.

   Multe dispozitive mobile Android, Nokia, Blackberry au deja instalate aplicatii pentru codurile QR.  Daca nu, programele pentru citirea codurilor QR sunt disponibile pentru aproape toate sistemele de operare si pot fi descarcate contra cost sau gratuit.
   Cand ajungeti pe pagina de download a aplicatiei ‘QR reader’ de obicei trebuie sa alegeti tipul de telefon mobil si/sau sistemul de operare al acestuia, in cazul in care telefonul nu este detectat automat.
   Pentru a DESCARCA GRATUIT QR Reader  pentru Android, Windows Phone 7, iPhone, Blackberry, Symbian, Bada puteti vizita unul dintre link-urile de mai jos:

QR Code Reader Gratuite

O interfata deosebita, facilitati multiple ce ofera utilizatorului posibilitatea scanarii, stocarii, partajarii si platii. QR Pal este un cititor de coduri QR care ofera premii lunare pentru scanare si partajare pentru utilizatorii inregistrati. Include deasemenea si SafeScan aducandu-ti astfel linistea pentru ca tot ce scanezi este sigur. E disponibil doar pentru iPhone si Android..

Disponibil pentru multiple sisteme de operare (iPhone, Android, Blackberry, Symbian, Java, Windows). Citeste coduri: QR, UPC, Data Matrix si coduri EZ.
Facilitati: Comparare Preturi, Gasire produse relevante, Preturi locale, Cupoane, Detalii nutritionale, partajare cu altii.
Cum functioneaza una dintre facilitati?  “Sunt in magazin si scanez un produs iar acesta nu mai este pe stoc - la vanzare, Cititorul meu ScanLife imi furnizeaza o lista cu vanzatori on-line de la Amazon la Walmart si surpriza ! Produsul este de vanzare la un pret cu 20% mai mic; am doua posibilitati: il cumpar pe loc sau mi-l trimit pe e-mail pentru a reverifica si a-l cumpara cand ajung acasa.

I-nigma – Descare de pe telefon de la http://www.i-nigma.mobi/ sau
i-nigma citeste coduri: QR, DataMatrix, UPC si EAN (coduri din supermarket),
Sunt disponibile si alte coduri cu cititorul SDK - decodeaza: PDF 417, Micro QR, Cod 39, Cod 128, Codabar/NW7, Interleaved 2 of 5 (ITF), QRcod Models 1&2
E disponibil pentru multiple sisteme de operare (Android, iPhone, WinP7, Blackberry).

O aplicatie scanner pentru mobile care permite scanarea automata a mai multor tipuri de coduri direct de pe telefonul mobil (Quick Cod, Cod QR, Data Matrix, EAN 8/13, Cod 39, Cod 128, Interleaved 2of5)
Foloseste codurile de bare pentru accesarea link-urilor, adaugarea de contacte noi, navigare pe harti si altele. Functioneaza cu extensia QuickMark pentru browserul Chrome. Versiunea Lite e disponibila cu restrangerea permisiunilor solicitate
Gratuit pentru Android. Windows Phone 7 si 0.99 $ pentru iPhone.
QuickMark este un cititor de coduri care permite scanarea si crearea automata de multiple formate de cod: (Quick Cod, Cod QR, Data Matrix) cu 3.99 $ pentru Mac si Gratuit pentru Windows PC (XP SP2).

QR Droid pentru Android este foarte complex. Singura aplicatie QR cotata cu "5.0 stele din 5" de catre PCWorld. Foloseste camera telefonului pentru a scana un cod QR in reviste si apoi vizioneaza un film imediat! Creaza un cod din “Contacte” sau adauga la “Preferate”in telefonul tau si apoi partajeaza cu ceilalti.
QR-GPS este un Plugin pentru popularul QR Droid. Adauga posibilitatea creerii de coduri QR cu locatia dvs folosind coordonatele GPS sau Datele furnizorului de servicii internet dupa care poti partaja acea locatie foarte usor. Acest plugin nu poate functiona independent. Trebuie sa ai instalat QR Droid 4.1 (sau mai recenta), gratuita, pentru a-l putea folosi.
QR-GPS Plugin si QR Droid, impreuna, pot folosi geolocatia ta actuala si o pot integra intr-un cod QR.

Lynkee  -  Descarcare directa de la http://m.lynkee.com/ sau  http://www.lynkee.com/   Disponibil pentru multiple sisteme de operare: BlackBerry, iPhone (4G), Android, Windows Phone7, Java, Symbian. Versiunea lor noua pentru iPhone este cu adevarat uimitoare si are o multime de facilitati.

-   NeoReader  – poate fi descarcat de la http://get.neoreader.com/ din browserul telefonului mobil. Acesta este unul dintre cele mai bune cititoare de coduri QR pentru iPhone si Windows Phone 7.
Citeste: Coduri QR, Data Matrix, coduri de bare Aztec, EAN, UPC si Cod 128.
NeoReader este o aplicatie gratuita pentru telefoane mobile ce transforma camera telefonului intr-un scanner si ofera acces la continut mobil cu un singur click.
Aplicatia NeoReader e utilizate pe diverse dispozitive mobile ca Apple, Blackberry, Motorola, Nokia, Samsung si Sony Ericsson.
Universal Product Codes (UPC), cunoscut mai bine ca si “cod de bare”  si aflat pe numeroase produse de consum , nu pot fi scanate de toate dispozitivele mobile deoarece camera telefonului nu focalizeaza sufficient de clar pentru a permite scanarea acestor coduri. Pentru a le scana totusi trebuie sa folositi un telefon cu camera cu autofocus.
Nota: Daca aplicatia  tot nu functioneaza puteti scana/ interpreta codul introducand manual cifrele ce apar sub codul de bare
Mergeti la get.neoreader.com din browserul telefonului si urmati instructiunile dupa care puteti folosi scanerul.

Aceasta aplicatie pare sa aibe totul inclus int-un sinr pachet. Acest scanner este doar pentru coduri QR. Nu poate scana codurile de bare obisnuite.
QR Code Scanner Pro foloseste ultimele unelte de la BlackBerry pentru o cat mai exacta scanare. Nu mai trebuie sa folosesti camera pentru a fotografia codul QR. Doar plaseaza camera deasupra codului QR si va fi scanat automat, imediat. QR Code Scanner Pro poate indeplini orice sarcina inclusa in codul scanat: poate deschide browserul, poate initia un apel telephonic, trimite un SMS, e-mail, importa datele dintr-un vCard.
QR Code Scanner Pro va vibra instiintandu-te ca poti merge mai departe.

BeeTagg  – http://get.beetagg.com/  pentru descarcare acceseaza link-ul din browserul telefonului mobil. Telefonul va fi detectat automat.
Cititorul QR Gratuit BeeTagg poate decoda coduri QR, BeeTagg, Datamatrix  EAN-13 / UPC-A. Suporta urmatoarele formate: vCard, meCard, vEvent, Geo, Phone, SMS, Text.  
Disponibil pentru multiple sisteme de operare: iOS, Samsung Bada, Nokia Symbian (all versions), Windows Mobile 5.5+, Windows Phone 7, J2me, Palm OS, BlackBerry, Android.

- ShopSavvy (Free)http://shopsavvy.com/     
Aceasta aplicatie scaneaza atat codurile QR cat si codurile UPC gasind si cele mai bune preturi in zona ta. Disponibil pentru: iPhone, Andoid, Windows Phone 7
Versiunea 5.0 a scanerului include ShopSavvy Wallet. Adauga doar datele Cardului tau bancar si poti cumpara cu un click de la mari vanzatori on-line ca: Walmart, Target, Buy.com si Barnes & Noble. Pune camera deasupra oricarui cod de bare de pe un produs, asteapta beep-ul si ShopSavvy iti va furniza o lista a preturilor locale si on-line.  

    Acum cand stii cum poti scana/citi codurile QR, Unde le poti intrebuinta si Cum, vei avea nevoie de un Generator/Creator de coduri QR pentru a avea propriul tau cod QR., indiferent daca-l folosesti in interes personal sau pentru afacerea ta.


Generatoare Gratuite de Coduri QR

Aveti posibilitatea creerii de coduri QR cu :Text, URL/Link, Numar de telefon, SMS sau e-mail, meCard, (cel mai bun cod QR pentru cartile de vizita ale firmei dvs), Acces Wifi,  Geo-Locatie.
"QR Code and 2D Code Generator" de Erkan Kerem
Acest generator de coduri QR mai creaza si coduri: data matrix, Aztec si micro coduri QR.  
    "QR Code and 2D Code Generator" creaza coduri pentru: Text, URL/Link-uri, Numar de telefon, trimiterea de SMS sau e-mail, vCard QR (foarte bun pentru cartile de vizita), vCalendar, Harti Google si Bing, Youtube, Android Market, Conectare la o retea WiFi pentru dispozitive.
http://keremerkan.net/qr-code-and-2d-code-generator/

- BeQRiousAi codul tau QR in trei pasi simpli: Selectezi tipul, Modifici/Personalizezi Codul QR si Descarci Codul QR.
BeQRious e un Generator de Cod QR care permite introducerea unei imagini in Codul QR, conectarea la Harti/Locatii prin Google Maps, conectarea la YouTube. Cu acest generator de Cod QR poti include o adresa web/URL, Email, SMS, Phone, vCard, Profil Facebook, Twitter, Text sau orice alte informatii de contact.

- Delivr  - Generator de Cod QR care are facilitati deosebite permitand trimiterea unui SMS sub forma unui cod scurt, Alerte RSS (RSS feed). Poti crea Coduri QR pentru serviciile oferite de site, pentru Google Places/Maps, Campanii Google Analytics, Campanii Coremetrics, Informatii de contact, SMS catre un numar de telefon, Email, Text, Link-uri de Afiliat la Amazon, Posta pe Twitter, Audio, Logare retea WI-Fi (doar pentru dispozitive cu Android), Telefon.

- Azonmediaeste un Generator Cod QR mult mai complex si avansat ca multe altele. Poti salva imediat informatiile vCard sau meCard, Poti ajusta eroarea admisa, dimensiunea, culoarea, introduce o imagine sau Logo, genereaza un cod HTML pentru a introduce in site sau blog Codul QR. Alte facilitati oferite: Mesaje SMS, mesaje email sau adrese de email, Text, Numar Telefon, Profile Retele Sociale, Harti/ Locatii din Google, Posta pe Twitter,  PIN-ul pentru BlackBerry Messenger, retea wifi pentru Android, adresa Website cu URL scurtatrea URL-ului.

- QRMobilizeAcest generator ofera crearea gratuita a unei pagini pentru telefonul mobil din care te poti conecta la toate conturile tale din retelele sociale. Generatorul ofera ca facilitati: adaugarea unei imagini, email, telefon si apoi toate retelele sociale (Google+, Pinterest, Facebook, Twitter, Youtube, Linkedin). Prin scanarea acestui Cod QR se deschide browserul telefonului mobil unde poti vedea toate link-urile tale. Acestui generator de coduri QR I se adauga noi facilitati frecvent.

- QR Stuff  - Tipuri de Date ce pot fi incluse in Codul QR: Link Paypal “Buy Now”, Apel Skype, Dropbox, Evenimente (vCalendar), Four Square, Linkedin, Facebook, Twitter, Google Maps/Location, App Store Download, Youtube Video, Website URL, VCard, SMS, mesaje Email si adrese, informatii de contact, Text, Wifi Login (doar Android), Numar telefon, Link iTunes,

- Qru.nu  - 10 Coduri QR gratuite 

- Free QR Creator – Permite gratuit generarea usoara si eficienta a Codului QR sau a microCodului QR.  Programul poate exporta imaginile in format: BMP, JPG, PNG, GIF, TIFF si EMF si permite personalizarea Codului QR: fundal si codul (patratelele) rotirea lui, marginile si dimensiunea. Este total gratuit si poate fi descarcat de la:

QR Code Video 

5 comments: